Tarta sernikowa z brzoskwiniami

Deserowa tarta sernikowa z brzoskwiniami to połączenie kruchego spodu, masy sernikowej i pysznych brzoskwiń. Delikatny smak, niezbyt słodka idealnie się sprawdzi do kawy. Przygotowanie jej zajmie chwilę czasu, ale jest to bardzo proste.

Co potrzeba:

Ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 70 g cukru
  • 120 g masła
  • 1 małe jajko
Masa serowa:
  • 450 g twarogu sernikowego „Mój ulubiony”
  • 50 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem (ok. 60 g)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń

Jak wykonać:

Mąkę pszenną wsypać do miski, dodać kakao, cukier oraz pokrojone na kawałki masło, jajko. Zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię, delikatnie spłaszczyć i włożyć do lodówki na godzinę. Blachę na tartę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto na spód i na boki formy. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez około 15 minut. Następnie twaróg wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym, jajkiem i delikatnie wymieszać. Brzoskwinie pokroić na mniejsza kawałki. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć brzoskwinie i wstawić do piekarnika na 20 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera