Dżem z czarnej porzeczki

Dżem z czarnej porzeczki idealny będzie do ciasta z kremem czy też tortu, dzięki swojej nucie kwasowości nada niesamowity smak. Szybki w przygotowaniu, dzięki żelfixom. Wystarczy zagotować, wsypać żelfixy, cukier i gotowe.

Co potrzeba:

  • 3,5 kg czarnej porzeczki
  • 2 żelfix „3w1”
  • 2 żelfix „2w1”
  • około 1,5 kg cukru

Jak wykonać:

Czarną porzeczkę płuczemy i wrzucamy do garnka. Przez około 10 min prużymy na małym ogniu. Po tym czasie blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy żelfixy, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy do wcześniej przygotowanych słoiczków. Słoiczki przewracamy do góry dnem na godzinę, po tym czasie odwracamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera