Piernik staropolski
Co potrzeba:
Składniki na piernik staropolski:
- 1 kg mąki pszennej
- 500 g miodu naturalnego
- 400 g cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody
- pół szklanki mleka
- 50 g przyprawy do pierników
- pół płaskiej łyżeczki soli
Składniki na czekoladową polewę:
- 120 g masła
- 260 g czekolady gorzkiej
Pozostałe składniki:
- 750 g powideł śliwkowych do przełożenia
- posypka do dekoracji
Jak wykonać:
W garnku umieścić 400 gramów cukru. Kolejno dodać 500 gramów miodu oraz 250 gramów masła. Cukier całkowicie rozpuścić w modzie i maśle. Słodka masa ma być bardzo gorąca, ale nie wolno doprowadzać jej do wrzenia. Garnek z masą odstawić na bok do przestudzenia. W dużej misce przesiać mąkę z trzema łyżeczkami sody oczyszczonej. Kolejno dodać pół łyżeczki soli, 50 g przyprawy do piernika. Wszystko wymieszać. Następnie wlać pół szklanki mleka, wbić jajka i przelać przestudzoną masę z miodu, cukru i masła. Wymieszać aż powstanie idealna, gładka masa. Gotową masę przykryć folią spożywczą i wynieść w chłodne miejsce. Ja wstawiłam do lodówki ( u mnie czas leżakowania to 5,5 tyg., a teraz to już ostatni dzwonek).
Po czasie leżakowania ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na trzy części. Pierwszą część wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy mniej więcej na wymiar naszej blaszki. U mnie była 36 x 23,5 cm, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 18 minut. Z drugą i trzecią częścią robimy to samo. Po upieczeniu piernik przekładamy gorącymi powidłami a na koniec oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy.