Ciasto z serem i borówkami

Ciasto z serem i borówkami to niezwykle puszyste i wilgotne ciasto. Borówki można zastąpić innymi owocami, można zrobić mix owoców. Ciasto zachowuje długo swoją świeżość. Idealnie się sprawdzi na letnie upały. Szybkie i proste w przygotowaniu.

Co potrzeba:

  • 320 g  mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 250 g twarogu ( u mnie „Mój ulubiony”)
  • 120 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g borówek

Jak wykonać:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, góra/dół. Do miski wbić jajka i dodać cukier, ubić na jasną puszystą masę. Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Do masy jajecznej dodać przestudzone masło i ubić na wysokich obrotach. Kolejno dodać twaróg i dalej miksować. Wlać mleko i chwilę miksować. Następnie dodać suche składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie szpatułką.  Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć wcześniej opłukane i osuszone borówki. Ciasto piec około 40 minut. Po ostudzeniu można polać lukrem, posypać cukrem pudrem czy polać polewą czekoladową.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera