Puszysty sernik z mlekiem w proszku
Co potrzeba:
Składniki na sernik :
- 5 jajek
- 1 kg twarogu „Mój ulubiony”
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. oleju
- 1 1/2 szkl. mleka 2%,
- 1 3/4 szkl. mleka w proszku
Dodatkowo:
- 1 duża paczka herbatników maślanych
Jak wykonać:
Blaszkę o wymiarach 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki jeden obok drugiego.
Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem na jasną masę. Kolejno dodać twaróg, mleko i olej, zmiksować. Następnie dodać proszek budyniowy, mąkę i zmiksować do połączenia składników. Do masy dodać ekstrakt i mleko w proszku, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Ser wylać na herbatniki i włożyć do większej blachy wypełnionej do połowy wrzącą wodą. Piec w temp. 175 stopni góra/dół przez 40 min, a następnie zmniejszyć do 150 stopni i piec 20 min. Po upieczeniu sernik zostawić w gorącym piekarniku przez 30 min, a po tym czasie wyciągnąć i studzić na desce. Po ostudzeniu ciasto włożyć do lodówki, aby je schłodzić.