Mini serniczki o smaku kajmakowym

Mini serniczki o smaku kajmakowym na spodzie ciasteczkowym z delikatną masą serową. Proste i szybkie w przygotowaniu, idealne do kawki. To świetna alternatywna dla tradycyjnego sernika. Sprawdzą się na wszelakich imprezach czy podczas świąt.

Co potrzeba:

Spód:

  • 140 g herbatników
  • 40 g masła

Masa serowa:

  • 700 g twarogu z wiaderka ( u mnie niezawodny „Mój ulubiony”)
  • 150 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 40 g miękkiego masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masy krówkowej

Dodatkowo:

  • 1/3 puszki masy krówkowej (kajmaku)
  • suche kwiaty jadalne

Jak wykonać:

Herbatniki rozdrobnić na proszek. Masło roztopić i dodać do herbatników, wymieszać. Powstałą masę wyłożyć do papilotek i delikatnie ugnieść masę. Piekarnik nastawić na 160 stopni góra/dół. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki na masę serową , zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, po dwie-trzy łyżki, tak aby zostało delikatnie miejsce. Babeczki wstawić do piekarnika, piec około 35 minut. Po tym czasie serniczki wyłożyć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Gdy serniczki będą zimne na wierzch nałożyć masę krówkowa i posypać kwiatami.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera