Aspirynki

Aspirynki – ciasteczka, które są świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy. To proste ciasteczka, które są przełożone marmoladą i obtoczone wiórkami kokosowymi. Dodatkowo smaku nadaje na wierzchu lekka bezowa powłoka. Aspirynki są delikatne w smaku, przepyszne a do tego nie są trudne, ani czasochłonne.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 1 białko
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • marmolada
  • 5-6 łyżek wiórek kokosowych

Jak wykonać:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do misy robota i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto owinąć spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie blat lekko podsypać mąką i wyłożyć na nie ciasto. Rozwałkować ciasto na około 5 mm grubości. Za pomocą okrągłej foremki ( u mnie większy kieliszek) wycinać kółka. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Następnie w misce zmiksować cukier puder i białko. Na ułożone na blaszce ciastka nałożyć lukier, omijając brzegi ciasteczek. Piec w temp. 180 stopni przez około 12 minut. Gdy ciastka ostygną przełożyć marmoladą i skleić. Ciasteczka oblepić wiórkami kokosowymi i gotowe.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera