Chałka z kruszonką

Drożdżowa chałka z kruszonką zwykła,puszysta nie za słodka o smaku maślanym. Słodkie pieczywo zaplecione w warkocz, który świetne się sprawdzi na weekendowe śniadanie. Przepis prosty i dość szybki w przygotowaniu.

Co potrzeba:

Kruszonka:

  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 25 g masła

Ciasto:

  • 2 jajka (w tym jedno roztrzepane do posmarowania chałki_
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 50 cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Jak wykonać:

Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wyrobić na kruszonkę. Odstawić do lodówki. Do misy miksera wbić 1 jajko, 2 żółtka, miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże, ciepłe mleko, mąkę i sól – wyrobić na jednolite ciasto. Posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z pierwszej uformować trzy wałeczki po +- 20cm, a kolejno zapleść z nich warkocz. To samo zrobić z drugą częścią. Ostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra/dół. Chałki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kurszonką. Wstawić do piekarnika i piec około
25 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera