Co potrzeba:
Ciasto:
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 500 g mąki pszennej
- 2 jabłka
- garść malin
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
- szczypta soli
Jak wykonać:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i wymieszać w 100 ml ciepłego mleka, zasypać łyżeczką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Resztę mleka wymieszać z masłem. Można je rozpuścić w mleku i odstawić do ostudzenia. Cukier, mąkę pszenną, sól, cukier waniliowy i jajko wymieszać w misce. Kolejno powoli wlać mleko z masłem i na koniec dodać drożdże. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać mąką, ale nie za dużo. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch delikatnie posmarować miękkim masłem. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wrzucić podane składniki i utrzeć ręką. Po wyrośnięciu ciasta na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz maliny, posypać kruszonką. Piec przez około 30-40 minut w 200 stopniach. Gdy ciasto przestygnie można polać lukrem.