Ciasto Grześ

Coś z niczego. Ciasto powstało z tego co miałam w domu. Dzięki musowi jest lekki i delikatny w smaku. Ciasto robi się w mgnieniu oka.

Co potrzeba:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • Krem do Karpatki Klasyczny Dr. Oetker

  • 200 g margaryny „Kasia”

  • 0,5 l mleka

Mus:

  • 1600 ml musu jabłkowego
  • 3 galaretki brzoskwiniowe

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej bądź czerwonej porzeczki
  • maślane herbatniki
  • migdały do posypania

Jak wykonać:

Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, dalej ubijać. Kolejno dodawać po jednym żółtku, ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszę i olej, wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć na blachę. Piec w temp. 180 stopni przez około 15 min. Wyłożyć, ostudzić.
Krem: Przygotować wedle przepisu na opakowaniu.
Mus: Galaretki rozpuścić w 1,5-2 szkl. wrzątku, odstawić do ostudzenia. Mus jabłkowy wlać do garnka, wlać ostudzoną galaretkę. Odstawić do stężenia.

Na biszkopt wyłożyć dżem, rozsmarować. Kolejno wyłożyć gotowy krem, a na niego wyłożyć herbatniki. Na koniec wylać mus jabłkowy. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki/ w chłodne miejsce. Wierzch ciasta można posypać płatkami migdałów.
ciasto dżem krem herbatniki mus jabłkowy

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera