Ciasto Murzynek

Ciasto szybkie oraz proste w przygotowaniu. Przepis składa się ze składników, które są dostępne myślę, że w każdej kuchni. Idealne do niedzielnej kawki.

Co potrzeba:

  • 250 g masła
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szkl. wody
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Jak wykonać:

Masło przełożyć do małego garnuszka wraz z cukrem, kakao, wodą oraz powidłami. Podgrzać aż do rozpuszczenia składników. Z podanej masy odlać pół szklanki na polewę.  Odstawić do wystudzenia.
Kolejno białka oddzielić od żółtek i zmiksować ze szczyptą soli na sztywną piankę. Do miski przełożyć żółtka,   mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać cynamon i ostudzoną masę czekoladową. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać ubite biała i delikatnie wymieszać łyżką. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto do formy. Piec w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu i ostudzenia polać pozostawioną wcześniej polewą.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera