Ciasto drożdżowe z marmoladą
Ciasto ze śliwkami i bezą
Ciasto ze śliwkami i bezą to świetne połączenie kruchego ciasta z owocami i delikatną bezą. Proste i szybkie do zrobienia. Użyłam świeżych śliwek, ale mrożone też się świetnie sprawdzą.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 4 żółtka
Owoce:
- ok. 350 g śliwek węgierek
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak wykonać:
Mąkę pszenna. cukry, proszek do pieczenia oraz masło zagnieść. Na koniec dodać żółtka i zagnieść na kruche ciasto. Z ciasta uformować kulkę i na czas pozostałych przygotowań schować do lodówki. Blachę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni góra/dół. Kolejno ubić białka ze szczyptą soli. Dodać cukier i ponownie ubić. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Śliwki umyć, wypestkować i podzielić na połówki. Na blachę wyłożyć połowę ciasta, spód ponakłuwać widelcem. Kolejno wyłożyć śliwki rozcięciem ku górze, a na śliwki rozsmarować ubite białka. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce bądź porozrywać rękoma. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.
Źródło przepisu: