Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą to świetne połączenie kruchego ciasta z owocami i delikatną bezą. Proste i szybkie do zrobienia. Użyłam świeżych śliwek, ale mrożone też się świetnie sprawdzą.

Co potrzeba:

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 60 g  cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
Owoce:
  • ok. 350 g śliwek
 
węgierek
Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jak wykonać:

Mąkę pszenna. cukry, proszek do pieczenia oraz masło zagnieść. Na koniec dodać żółtka i zagnieść na kruche ciasto. Z ciasta uformować kulkę i na czas pozostałych przygotowań schować do lodówki. Blachę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni góra/dół. Kolejno ubić białka ze szczyptą soli. Dodać cukier i ponownie ubić. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Śliwki umyć, wypestkować i podzielić na połówki. Na blachę wyłożyć połowę ciasta, spód ponakłuwać widelcem. Kolejno wyłożyć śliwki rozcięciem ku górze, a na śliwki rozsmarować ubite białka. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce bądź porozrywać rękoma. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera