
Cynamonki drożdżowe
Co potrzeba:
Ciasto:
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 600 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g roztopionego masła
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- 60 g roztopionego masła
- 110 g cukru
- kilka łyżeczek cynamonu
Jak wykonać:
Pierwszą czynnością, którą trzeba zrobić to rozczyn. W wysokim naczyniu rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, zalać ciepłym mlekiem (1/4szkl.), wymieszać. Na koniec dodać 3 łyżki mąki i ponownie wymieszać, tak aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15-20 min. Do misy robota wsypać mąkę, wbić jajka, dodać cukier, szczyptę soli. Kolejno wlać wyrośnięty rozczyn, a następnie wlać ciepłe mleko i roztopione masło. Wyrobić na najniższych obrotach do 10 minut. Ciasto posypać mąkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, pierwszą rozwałkować na prostokąt około 35×30 cm. Następnie posmarować połową roztopionego wcześniej masła, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto zawinąć jak roladę, pokroić w plasterki. Cynamonki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby podrosły. Z drugą częścią ciasta zrobić to samo. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół. Cynamonki wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.