Drożdżowe rogaliki świętomarcińskie
Co potrzeba:
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka
Nadzienie:
- masa makowa Bakalland z białego maku 400g
- 160 g pokruszonych biszkoptów
- 100 g prawdziwego miodu
- 50 g roztopionego masła
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów w płatkach
- 2 jajka
- 40 g pokruszonych orzechów włoskich
- 120 g cukru
Lukier:
- cukier puder
- mleko
Dekoracja:
- migdały w płatkach
Jak wykonać:
Drożdże rozkruszyć do wysokiego pojemnika, wlać ciepłe mleko – 50 ml. Kolejno dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 min.
Pozostałe mleko podgrzać i włożyć masło tak aby się roztopiło (masa powinna być lekko ciepła). Do misy robota wsypać mąkę. dodać sól, cukier, jajka, wymieszać. Następnie wlać rozczyn oraz roztopione masło w ciepłym mleku. Robot włączyć na najniższym obrocie i wyrabiać około 8-10 min. Wyrobione ciasto lekko posypać z góry mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 40 min. do wyrośnięcia.
Podane składniki na nadzienie wsypać do jednej miski i dokładnie wymieszać. Blachy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je na stolnice, delikatnie wyrobić i podzielić na 6 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na okrągły placek około 20 cm i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć nadzienie u podstawy trójkąta (można lekko rozsmarować) i zawinąć w rogalik. Odstawić na 10 min. do podrośnięcia. Rogaliki wyłożyć na blachę i posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-12 min. Po upieczeniu rogaliki polać lukrem i posypać migdałami.