Drożdżówki z jagodami i kruszonką

Puszyste, idealne w smaku drożdżówki z jagodami i kruszonką. Idealne do porannej kawki bądź herbaty. Smakują obłędnie, dlatego na jeden się nie skończy.

Co potrzeba:

 

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru

 

Kruszonka:

  • 100 g mąki krupczatki
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła

 

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka

 

Dodatkowo:

  • około 3/4 litra jagód

Jak wykonać:

Mleko podgrzać z cukrem i masłem, aż do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia, powinno być ciepłe. W kilku  łyżkach mleka rozpuścić drożdże, zasypać 2 łyżkami mąki, wymieszać i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Kolejno pozostałe składniki wsypać do miski, dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować kruszonkę z podanych składników. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10-11 części i uformować z nich kulkę, wyłożyć na blaszkę. Pozostawić na 10 minut. Kolejno oprószyć mąką dno szklanki zrobić  w wyrośniętych kulkach zagłębienia, które wypełnić jagodami.  Boki drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypać kruszonką. Piec w temp. 200 stopni przez 20 minut.  Gdy przestygną polać lukrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera