Co potrzeba:
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka 3,2%
- 100 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
Kruszonka:
- 100 g mąki krupczatki
- 30 g cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- około 3/4 litra jagód
Jak wykonać:
Mleko podgrzać z cukrem i masłem, aż do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia, powinno być ciepłe. W kilku łyżkach mleka rozpuścić drożdże, zasypać 2 łyżkami mąki, wymieszać i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Kolejno pozostałe składniki wsypać do miski, dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować kruszonkę z podanych składników. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10-11 części i uformować z nich kulkę, wyłożyć na blaszkę. Pozostawić na 10 minut. Kolejno oprószyć mąką dno szklanki zrobić w wyrośniętych kulkach zagłębienia, które wypełnić jagodami. Boki drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypać kruszonką. Piec w temp. 200 stopni przez 20 minut. Gdy przestygną polać lukrem.