Drożdżówki z jeżynami

Drożdżówki z jeżynami i kruszonką pyszne, mięciutkie, puszyste bułeczki. Rozpływają się w ustach. Nie za słodkie, nie za kwaśne – idealne połączenie. Świetnie się sprawdzą na drugie śniadanie czy podwieczorek.

Co potrzeba:

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 80 g masła

Ciasto:

  • 250 g mleka
  • 100 g cukru
  • 40 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 520 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 80 g masła
  •  2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • około 60 szt. jeżyn, świeżych
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru pudru
  • bułka tarta

Jak wykonać:

Składniki na kruszonkę wsypać do miski i rozdrobnić. Odstawić do lodówki. Do misy miksera wlać ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże, wymieszać. Kolejno dodać mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować kule i ułożyć na blacie oprószonym mąkę, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra/dół. Jeżyny, mąkę ziemniaczaną i cukier puder delikatnie wymieszać. Z wyrośniętego ciasta uformować drożdżówki. Na środku każdej kuli zrobić wgłębienie np. szklanką i mocno docisnąć. Posypać bułką tartę, ułożyć jeżyny i posypać kruszonką. Piec przez około 15 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera