Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową

Sezon na maliny w pełni, dlatego to jest przepis świetny aby je dobrze wykorzystać. Kruche ciasto z lekką, idealną pianką budyniową w połączeniu z malinami smakuje obłędnie. Myślę, że każdemu posmakuję.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Pianka budyniowa:

  • 7 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 120 g budyniu waniliowego, bez cukru
  •  3/4 szkl. oleju

Dodatkowo:

  • 500 g malin
  • cukier puder do oprószenia

Jak wykonać:

W misce wymieszać suche składniki. Następnie dodać żółtka, margarynę i wyrobić na jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie idealnie gładkie podzielić je na dwie części (40/60%), owinąć w folię i wrzucić do zamrażarki na minimum godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie czasu z zamrażarki wyciągnąć większą część i zetrzeć na dużych oczkach na blaszkę, rozprowadzić i delikatnie docisnąć. Piec w temp. 180 stopni przez około 20 minut, aż do zarumienienia. Odstawić do ostudzenia. Kolejno białka ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać. Wsypać proszek budyniowy i ponownie miksować. Na koniec dodać olej, wlewając go delikatnie strużką. Miksować aż do połączenia się składników. Przygotowaną pianę wylać na ciasto. Maliny wypłukać i wsypać na pianę. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na maliny. Ciasto piec przez około 40 minut w temp. 180 stopni. Po całkowitym ostudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera