Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową
Co potrzeba:
Ciasto:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Pianka budyniowa:
- 7 białek
- 1 szkl. cukru
- 120 g budyniu waniliowego, bez cukru
- 3/4 szkl. oleju
Dodatkowo:
- 500 g malin
- cukier puder do oprószenia
Jak wykonać:
W misce wymieszać suche składniki. Następnie dodać żółtka, margarynę i wyrobić na jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie idealnie gładkie podzielić je na dwie części (40/60%), owinąć w folię i wrzucić do zamrażarki na minimum godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie czasu z zamrażarki wyciągnąć większą część i zetrzeć na dużych oczkach na blaszkę, rozprowadzić i delikatnie docisnąć. Piec w temp. 180 stopni przez około 20 minut, aż do zarumienienia. Odstawić do ostudzenia. Kolejno białka ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać. Wsypać proszek budyniowy i ponownie miksować. Na koniec dodać olej, wlewając go delikatnie strużką. Miksować aż do połączenia się składników. Przygotowaną pianę wylać na ciasto. Maliny wypłukać i wsypać na pianę. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na maliny. Ciasto piec przez około 40 minut w temp. 180 stopni. Po całkowitym ostudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.