Mini pączki

Mini pączki puszyste, leciutkie i proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na tłusty czwartek. U mnie pączki są bez nadzienia, ale można dodać marmoladę, dżem czy też kostkę czekolady. Pączki świetnie smakują oprószone cukrem pudrem.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu spirytusowego
  • 70 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder

Jak wykonać:

Mąkę wsypać do miski robota. Drożdże pokruszyć do wysokiego naczynia, dodać łyżeczkę cukru i ciepłe mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia. Kolejno do mąki wsypać cukier, cukier waniliowy oraz sól. Następnie dodać żółtka, spirytus, masło oraz zaczyn. Ciasto wyrobić mikserem na jednolite i gładkie. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do półtorej.  Po tym czasie stolnicę podsypać lekko mąkę i rozwałkować ciasto na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać foremkę o średnicy 3-4 cm i zostawić pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia.  Na rozgrzanym oleju smażyć pączki na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszcze na ręczniku papierowym. Obtoczyć w cukrze pudrze
Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera