Muffinki brownie z borówkami i serem

Muffinki czekoladowe z borówkami i serem, cudowne zestawienie. Szybko się je przygotowuje, jak i równie szybko zjada, bo są naprawdę przepyszne, wilgotne. Dopełnieniem smaku jest na wierzchu wyłożona bita śmietana, która idealnie współgra z pozostałymi składnikami. Świetnie się sprawdzi zamiast tradycyjnego tortu urodzinowego. Mała słodycz a cieszy.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 100 g masła
  • 40 g kakao
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki konfitury (u mnie dżem truskawkowy)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 200 g sera „Mój ulubiony”
  • 3 łyżki  cukru
  • 1 białko jajka
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • borówki
Krem:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • śmietan-fix

Dodatkowo:

  • dowolna dekoracja

Jak wykonać:

W garnuszku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować. Zestawić z ognia, dodać 3 łyżki dżemu, jajka, cukier, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. W drugiej misce wymieszać łyżką twaróg z mąką, cukrem i białkiem. Papilotki włożyć do formy na muffinki i nałożyć do nich czekoladową masę do 2/3 objętości.  Kolejno na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 borówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez 30 minut. Po upieczeniu ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać śmietan-fix i cukier puder, chwilę zmiksować. Na ostudzone babeczki wyłożyć bitą śmietanę, np. za pomocą rękawa cukierniczego i dowolnie udekorować.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera