Ogórki po żydowsku

Prosty i szybki przepis na ogórki, które znikają z zimowych zapasów w mgnieniu oka. Robione w małych słoiczkach są na raz. Nuta ostrości nadaje idealnego smaku.

Co potrzeba:

  • 2,5 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki papryki ostrej
  • 1 szkl. octu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 10 łyżek oleju

Jak wykonać:

Ogórki umyć i pokroić w paski, włożyć do miski. Dodać sól, pokrojony czosnek w paski i pozostałą część składników. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Przygotować słoiki. Po tym czasie włożyć ogórki w słoiki i zalać powstałą zalewą z ogórków. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką. W garnku ułożyć słoiki w lekkich odstępach od siebie aby nie stykały się ze sobą ściankami. Garnek zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Zagotować i gotować na średnim ogniu przez  3 minuty od momentu zagotowania się wody.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera