Popapraniec
Co potrzeba:
Ciasto:
- 8 jajek
- 200 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 80 ml oleju
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 50 g wiórków kokosowych
- 70 g suchego maku
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 40 g)
- 750 ml mleka
- 100 g cukru
- 250 g masła
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g śmietany 36%
Dodatkowo:
- ok. 300 g dżemu z czarnej porzeczki
Jak wykonać:
Blaszkę o wymiarach 36 x 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kolejno zaczynamy robić ciasto. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok. Jajka oddzielić od żółtek. Biała ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno dodać cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej dodać olej, miksować. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej wmieszać kakao, drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Ciasta wykładać na blachę tworząc kleksy. Można przemieszać patyczkiem do szaszłyków, aby powstał wzór marmurkowy. Piec w temp. 180 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić ciasto, tak aby powstały dwa blaty.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie masy budyniowej. 500 ml mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym. Dodać do gotującego się mleka i mieszać, aż masa zgęstnieje. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na jasną masę. Dodawać stopniowo ostudzony budyń. miksować.
Przedostatnim krokiem będzie przełożenie ciasta. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu budyniowego, potem połowę dżemu. Przykryć drugim blatem i powtórzyć tą samą czynność. Ostatni krok to zrobienie polewy. Do garnuszka wlać śmietankę, zagotować. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, odstawić do ostudzenia i polać ciasto. Gotowe ciasta wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.