Świąteczny keks z bakaliami

Keks to ciasto, które zasmakuje wielbicielom bakalii, jest ono smaczne i kolorowe. Często pieczony jest na święta Bożego Narodzenia. Ciasto jest wyrośnięte, delikatne w smaku i wilgotne. Spokojnie można przygotować je kilka dni wcześniej przed świętami owinąć ściereczką bądź zamknąć w plastikowym pojemniku, dzięki temu jeszcze bardziej przejdzie smakiem i aromatem.

Co potrzeba:

  • 5 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny (u mnie „Kasia”)
  • 200 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 400 g różnorodnych bakalii ( u mnie – migdały, suszone śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie)
  • skórka starta z 1 pomarańcza
  • skórka starta z 1 cytryny

Jak wykonać:

Bakalie wsypać do miski, delikatnie obsypać mąką i wymieszać (dzięki temu nie opadną na dół podczas pieczenia). Pomarańczę i cytrynę sparzyć. Margarynę razem z cukrem zmiksować na jednolitą masę, kolejno dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksować. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy i cytryny, wymieszać. Na koniec dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 60 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera