Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym

Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym to delikatne i wilgotne ciasto, które rozpływa się w ustach. Ciasto jest proste do zrobienia. Szarlotka nie jest zbyt słodka, dlatego posypanie cukrem pudrem nada jej słodkości. Zamiast cukru pudru można zrobić lukier. Ciasto długo zachowuje świeżość, dwa dni po upieczeniu smakuje tak samo jak w dniu upieczenia.

Co potrzeba:

Ciasto krucho-drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 8 gr drożdży instant
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 80 g cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g margaryny ( u mnie „Kasia”)

Prażone jabłka:

  • 1,2 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 80 g cukru kryształu
  • 50 g kaszy manny błyskawicznej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania szarlotki

Jak wykonać:

Na początek jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zestawić z ognia, wsypać kaszę manną i dokładnie wymieszać. Wystudzić.

Do miseczki włożyć śmietanę i wsypać drożdże, wymieszać i odstawić. Do misy miksera wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sól oraz margarynę. Mieszać  do momentu połączenia się składników. Kolejno dodać żółtka, drożdże ze śmietana i ponownie zmieszać. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Blaszkę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części, jedna nieco większa od drugiej. Większą część ciasta rozwałkować wyłożyć nią spód oraz brzegi formy do pieczenia. Na ciasto wyłożyć zimne jabłka, wyrównać. Drugi blat rozwałkować i przykryć jabłka. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby nieco wyrosło. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto piec przez 55 minut. Po upieczeniu ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera