Szarlotka z budyniem
Co potrzeba:
Ciasto
- 495 g szklanki mąki pszennej + dwie łyżki mąki
- 120 g cukru pudru
- 300 g margaryny „Kasia”
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Warstwa budyniowa
- 122 g proszku budyniowego śmietankowego bez cukru
- 1200 ml mleka
- 90 g cukru
Warstwa z jabłek
- 2,25 kg jabłek – u mnie Golden Delicious
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Jak wykonać:
Rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Wszystkie podane składniki wrzucamy do miski i zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć w folię i umieścić w lodówce na godzinę. Gdy ciasto się chłodzi zaczynamy robić budyń. Do garnka wlać mleko, zostawiając szklankę do wymieszania proszku budyniowego. Do mleka dodajmy cukier i wstawiamy garnek na palnik, czekamy aż się zagotuje mleko z cukrem. W międzyczasie do pozostałego mleka wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. Gdy mleko się zagotuje dodajemy proszek z mlekiem, ciągle mieszamy aż do zagotowania. Budyń zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie jabłek. Jabłka cienko obrać i podzielić na ćwiartki, a następnie usunąć gniazda nasienne. Jabłka zetrzeć na tartce, na grubych oczkach. Miskę ze startymi jabłkami odłożyć na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku. Garść po garści łap porcję tartego jabłka i odcisnąć sok. Do odciśniętych jabłek dodajemy cynamon, mieszamy. Gdy jabłka będą dla Ciebie mało słodkie można dodać trochę cukru. Blaszkę wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części – 3/4 i 1/4. Tą większą wyłożyć na blaszkę, mniejszą schować do zamrażarki. Na ciasto wyłożyć jabłka i potem budyń (może być ciepły), rozprowadzić i wyrównać. Pozostałą część ciasta można zetrzeć na tarce bądź rwać kawałek po kawałku układając po całej powierzchni ciast. Ciasto piec w temp. 180 stopni góra/dół przez około 45 minut. Po upieczeniu można od razu wyjąć szarlotkę z piekarnika, ostudzić.