Tarta z rabarbarem i bezą

Idealne wiosenne ciasto. Połączenie kruchego ciasta z nadzieniem oraz bezą jest niesamowite w smaku. Dzięki kwaskowatemu rabarbarowi i słodkiej bezie ciasto nie jest przesłodzone.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 125 g masła masła
  • 50 ml zimnego mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • fasola sucha do obciążenia ciasta

Nadzienie:

  • 750 g rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Beza:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak wykonać:

W misce umieścić masło, mąkę, cukier puder oraz sól. Wyrobić aż powstanie konsystencja, która przypomina kruszonkę. Kolejno dodać żółtko i wyrobić na jednolitą masę. Na koniec dodać mleko i wyrobić. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Umyty rabarbar pokroić w centymetrowe kawałki. Kolejno wrzucić do garnka, wsypać cukier i skropić cytryną, wymieszać. Podsmażać około 15 minut do momentu aż rabarbar się rozgotuje i nadmiar płynu odparuje.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na okrąg nieco większy niż forma (ja użyłam silikonowej i myślę, że to strzał w dziesiątkę) i przełożyć do formy, docisnąć i ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i rozsypać fasolkę. Piec przez 15 min, a po tym czasie zdjąć obciążenie i piec kolejne 15 minut. 

Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę, ponownie ubijać.

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć masę rabarbarową, a na nią ubitą pianę. Piec przez około 25 minut, do 30. Studzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiach.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera