Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Co potrzeba:
Ciasto:
- 2 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g margaryny „Kasia”
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Pianka:
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 800 g śliwek
- 4 łyżki bułki tartej
Jak wykonać:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać sól oraz kawałki margaryny. Dodać żółtka i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.
Formę o wym. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę, wyrównać. Podpiec
w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjąć i oprószyć połową bułki tartej. Ułożyć połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószyć pozostałą bułką tartą.
Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodawać stopniowo cukier, przesianą mąkę, oraz olej. Wyłożyć na śliwki i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.