Ciasto salceson

Ciasto jesienne o dość specyficznej nazwie – salceson czy też inaczej nazwane – ciasto amerykańskie. Miękkie, wilgotne pachnące jabłkami i cynamonem ciasto. Nie wymaga dużej ilości czasu, szybko się je przygotowuje. Większości składników znajdziemy w każdej kuchni.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 4 duże jabłka

Jak wykonać:

Rozpoczynamy od obrania jabłek. Należy wyciąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Następnie jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Kolejno dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość zmiksować na jednolitą masę. Dodać jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 50 – 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera