Cynamonki drożdżowe
Babka cytrynowa wilgotna
Babka cytrynowa wilgotna, niezwykle prosta i szybka do zrobienia. Babka o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Świetnie się sprawdzi na nadchodzące Święta Wielkanocne. Przepis na tą babkę to klasyczna receptura na ciasto ucierane. Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Niekiedy różnica temperatur może spowodować, że ciasto będzie zakalcowe.
Co potrzeba:
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 250 g margaryny
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 340 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok z cytryny
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
- trochę soku z cytryny
Jak wykonać:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku. Cały czas miksując dodawać stopniowo suche składniki. Na koniec dodać z sok oraz skórką z cytryn. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i środek ciasta lekko przeciąć nożem aby ładnie pękło. Piec w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Na koniec polać wcześniej przygotowanym lukrem.
Źródło przepisu: