Ciasto zebra
Deserowa tarta sernikowa z brzoskwiniami to połączenie kruchego spodu, masy sernikowej i pysznych brzoskwiń. Delikatny smak, niezbyt słodka idealnie się sprawdzi do kawy. Przygotowanie jej zajmie chwilę czasu, ale jest to bardzo proste.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 70 g cukru
- 120 g masła
- 1 małe jajko
Masa serowa:
- 450 g twarogu sernikowego „Mój ulubiony”
- 50 g cukru
- 1 budyń śmietankowy z cukrem (ok. 60 g)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
Jak wykonać:
Mąkę pszenną wsypać do miski, dodać kakao, cukier oraz pokrojone na kawałki masło, jajko. Zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię, delikatnie spłaszczyć i włożyć do lodówki na godzinę. Blachę na tartę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto na spód i na boki formy. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez około 15 minut. Następnie twaróg wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym, jajkiem i delikatnie wymieszać. Brzoskwinie pokroić na mniejsza kawałki. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć brzoskwinie i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Źródło przepisu: