Ciasto Bounty
Co potrzeba:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 40 g kakao bez cukru
- 120 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
Do nasączenia:
- 120 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Krem kokosowy:
- 850 ml mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 300 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
Polewa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
- 100 g mlecznej czekolady (użyłam Goplany)
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- ew. wiórki kokosowe do posypania
- 3 batoniki Bounty
Jak wykonać:
Przepis jest na dużą blaszkę. Ja zrobiłam na mniejszej tortownicy – z połowy porcji. Zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Piekarnik nastawić na 180 stopni góra/dół. Blaszkę 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno powoli dodawać cukier, miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksować. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę piec przez około 30 min. Ostudzony biszkopt wyłożyć z blaszki. Odciąć delikatnie przypieczoną skórkę i ponownie ciasto włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
Kolejnym krokiem będzie zrobienia masy kokosowej. Do garnka wlać 600 mleka, wsypać cukier i cukier waniliowy, wiórki kokosowe, wszystko wymieszać. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu mieszając. Masę gotować przez około 10 minut, aż zgęstnieje. Kolejno do powstałej masy dodać masło, mieszać aż do momentu roztopienia i gdy znów masa się zagotuje. Pozostałe mleko, czyli 250 ml wymieszać z budyniem i dodać do masy kokosowej, zagotować. Gorącą masę wylać na biszkopt, wyrównać. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Ostatni etap to polewa czekoladowa. Śmietankę wlać do rondelka, zagotować. Czekoladę mleczną i gorzką połamać i wrzucić do miski. Następnie gorącą śmietankę wlać do czekolady, odczekać minutę i wymieszać. Masę czekoladową wylać na masę kokosową i wyrównać. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi i udekorować batonikami. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.