Ciasto czekoladowe z czereśniami

Ciasto z czereśniami – intensywny smak czekoladowy. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego wilgotne i długo pozostaje świeże. Każdy owoc idealnie się sprawdzi w tym przepisie. Dodatkowo można ciasto posypać cukrem pudrem bądź zrobić polewę czekoladową. Świetny dodatek do kawy bądź herbaty.

Co potrzeba:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • szklanka wody
  • 2 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 400 g czereśni (u mnie mrożone)
  • szczypta soli

Jak wykonać:

Rozpoczynamy od wymieszania suchych składników, czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Natomiast w drugiej misce mieszamy jajko z jogurtem. Do garnuszka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i sól, mieszamy do momentu rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do suchy składników, mieszamy. Kolejno dodajemy jajko z jogurtem i ponownie mieszamy aż masa będzie jednolita.  Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Mrożone czereśnie wykładamy na spód tortownicy i wylewamy przygotowane ciasto .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 45 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera