Lemon drizzle cake – wilgotne ciasto cytrynowe
Co potrzeba:
Składniki:
-
150 g mąki pszennej
-
50 g mielonych migdałów
-
3 jajka
-
150 g cukru
-
150 g miękkiego masła
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 cytryny
Polewa cytrynowa:
-
20 g masła
-
1 cytryna
-
60 g cukru
-
1 łyżeczka brązowego cukru
Jak wykonać:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni, góra/dół. Keksówkę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Miękki masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Masa powinna mieć prawie biały odcień. Kolejno dodawać po jednym jajku, miksować dalej. Do masy jajecznej dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać zmielone migdały, sok z cytryny oraz skórkę z nich otartą, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec przez 30 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie chłodne podziurkować je za pomocą wykałaczki. Ostatnim etap to zrobienie polewy cytrynowej. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Skórkę pokroić w cieniutkie paski i włożyć do rondelka. Dodać masło, cukier zwykły i sok wyciśnięty z 1 cytryny. Podgrzać do uzyskania zagęszczonego syropu. Na ciasto wylać polewę cytrynową. Dzięki zrobionym dziurkom w cieście, polewa ładnie wsiąknie w ciasto i nada wilgoci. Na koniec ciasto posypać cukrem trzcinowym.