Babka marmurkowa
Miękkie pierniczki z nadzieniem
Miękkie pierniczki z powidłami śliwkowymi są przepyszne, delikatne w smaku. Pierniczki rozpływają się w ustach. Nie wymagają leżakowania, więc od razu można je jeść. Pierniczki można przygotować z nadzieniem czy też bez. Z nadzieniem mogą leżeć około 2 tygodni, a bez około 4 tygodni.
Co potrzeba:
- 275 g mąki pszennej
- 150 g miodu
- 30 g cukru pudru
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 20 g przyprawy do piernika
- 15 g kakao
- powidła śliwkowe
- dekoracja ( u mnie polewa czekoladowa i kolorowa posypka)
Jak wykonać:
Masło, cukier, miód, sodę, przyprawę do piernika i kakao przełożyć do garnuszka, podgrzać na niewielkim ogniu, aż wszystkiego składniki się połączą. Zdjąć z palnika i odstawić do ostudzenia. Do letniej masy dodać jajko i mąkę, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto od razu wałkować na około 3-5 mm i wyciąć pierniczki za pomocą dowolnej foremki. Na środku ciastka wyłożyć powidła i przekryć drugim, dokładnie zlepić boki. Pierniczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez około 5-7 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Zimne pierniczki dowolnie udekorować.
Źródło przepisu: