Szarlotka z bezą
Mini pączki
Mini pączki puszyste, leciutkie i proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na tłusty czwartek. U mnie pączki są bez nadzienia, ale można dodać marmoladę, dżem czy też kostkę czekolady. Pączki świetnie smakują oprószone cukrem pudrem.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu spirytusowego
- 70 g roztopionego masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder
Jak wykonać:
Mąkę wsypać do miski robota. Drożdże pokruszyć do wysokiego naczynia, dodać łyżeczkę cukru i ciepłe mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia. Kolejno do mąki wsypać cukier, cukier waniliowy oraz sól. Następnie dodać żółtka, spirytus, masło oraz zaczyn. Ciasto wyrobić mikserem na jednolite i gładkie. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do półtorej. Po tym czasie stolnicę podsypać lekko mąkę i rozwałkować ciasto na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać foremkę o średnicy 3-4 cm i zostawić pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Na rozgrzanym oleju smażyć pączki na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszcze na ręczniku papierowym. Obtoczyć w cukrze pudrze
Źródło przepisu: