Szarlotka
Mini serniczki o smaku kajmakowym
Mini serniczki o smaku kajmakowym na spodzie ciasteczkowym z delikatną masą serową. Proste i szybkie w przygotowaniu, idealne do kawki. To świetna alternatywna dla tradycyjnego sernika. Sprawdzą się na wszelakich imprezach czy podczas świąt.
Co potrzeba:
Spód:
- 140 g herbatników
- 40 g masła
Masa serowa:
- 700 g twarogu z wiaderka ( u mnie niezawodny „Mój ulubiony”)
- 150 g mascarpone
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 40 g miękkiego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masy krówkowej
Dodatkowo:
- 1/3 puszki masy krówkowej (kajmaku)
- suche kwiaty jadalne
Jak wykonać:
Herbatniki rozdrobnić na proszek. Masło roztopić i dodać do herbatników, wymieszać. Powstałą masę wyłożyć do papilotek i delikatnie ugnieść masę. Piekarnik nastawić na 160 stopni góra/dół. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki na masę serową , zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód, po dwie-trzy łyżki, tak aby zostało delikatnie miejsce. Babeczki wstawić do piekarnika, piec około 35 minut. Po tym czasie serniczki wyłożyć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Gdy serniczki będą zimne na wierzch nałożyć masę krówkowa i posypać kwiatami.
Źródło przepisu: