Puszyste faworki (chrusty)

To jedna z propozycji na dzisiejszy Tłusty Czwartek – faworki (chrust). Ciasteczka są niezwykle puszyste i delikatne w smaku. Ważnym elementem jest przesianie mąki, aby chrusty miały lepszą strukturę. Przepis prosty i szybki w przygotowaniu.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 7 żółtek
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g śmietany 12 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • 1 l oleju do smażenia

Jak wykonać:

Na początek trzeba przesiać mąkę do miski, kolejno dodać żółtka, wymieszać. Dodać pozostałą część składników i zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Ciasto należy wielokrotnie uderzać o blat stolnicy. Powtarzać uderzenia przez 5 minut. Ciasto przykryć i schłodzić 15 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość około 0,5 cm, podsypać małą ilością mąki. Kolejno pociąć nożem długie paski około 10 cm i szerokość 3 cm, a na środku każdego z nich zrobić nacięcie. Przez nacięcia w środku przełożyć jeden koniec paska. Po przełożeniu lekko rozciągnąć i wyrównać faworka. I tak powstają charakterystyczne sploty dla faworków. Odłożyć splecione faworki i przykryć ścierką aby nie obeschły. W garnku rozgrzać olej i wrzucać faworki (od razu zmniejszyć ogień). Faworki smażyć do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Po ostudzeniu chrusty obsypać solidnie cukrem pudrem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera