Puszyste faworki (chrusty)
- Inne
- -
Co potrzeba:
Ciasto:
- 7 żółtek
- 2 szkl. mąki pszennej
- 200 g śmietany 12 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- 1 l oleju do smażenia
Jak wykonać:
Na początek trzeba przesiać mąkę do miski, kolejno dodać żółtka, wymieszać. Dodać pozostałą część składników i zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Ciasto należy wielokrotnie uderzać o blat stolnicy. Powtarzać uderzenia przez 5 minut. Ciasto przykryć i schłodzić 15 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość około 0,5 cm, podsypać małą ilością mąki. Kolejno pociąć nożem długie paski około 10 cm i szerokość 3 cm, a na środku każdego z nich zrobić nacięcie. Przez nacięcia w środku przełożyć jeden koniec paska. Po przełożeniu lekko rozciągnąć i wyrównać faworka. I tak powstają charakterystyczne sploty dla faworków. Odłożyć splecione faworki i przykryć ścierką aby nie obeschły. W garnku rozgrzać olej i wrzucać faworki (od razu zmniejszyć ogień). Faworki smażyć do zarumienienia z obu stron. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Po ostudzeniu chrusty obsypać solidnie cukrem pudrem.