Ciasto ze śliwkami i bezą
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami pyszne, delikatne w smaku ciasto, z lekką pianką bezową. Ciasto proste w przygotowaniu. Świetnie się sprawdzi na wszelakie uroczystości czy święta.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła (zimnego)
- 3 żółtka
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 2/3 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 jajka
Beza:
- 3 białka
- 1/3 szkl. cukru
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
Jak wykonać:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy robota i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części, jedną schować do lodówki a drugą do zamrażarki.
Kolejnym krokiem będzie zrobienie masy serowej. Twaróg zmiksować z cukrem, aromatem i jajkami na jednolitą masę. Do masy dodać proszki budyniowe i zmiksować. Odstawić na bok.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić w kostkę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno dodać cukier i dalej miksować
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół. Wyjąć pierwszą część ciasta lodówki i wylepić spód blaszki. Na spód wylać masę serową, na wierzch wyłożyć brzoskwinie. Białka wylać na brzoskwinie, a na wierzch zetrzeć bądź poskubać ciasto z zamrażarki. Piec przez 50 minut.
Źródło przepisu: