Szybkie ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami to prosty i pyszny wypiek. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie – takie w sam raz. Robi się je błyskawicznie, zawsze wychodzi. Idealnie się sprawdzi gdy goście w drodze, a nie mamy nic słodkiego do kawy bądź herbaty.

Co potrzeba:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 200 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jabłka

Jak wykonać:

Keksówkę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180 stopni góra/dół. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie kawałki, odstawić. W misce robota utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, mleko i zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, zmiksować.  Ciasto przełożyć do keksówki, a na wierzch powciskać jabłka. Piec 50 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera