Szarlotka z budyniem
Babka drożdżowe z rodzynkami
Babka drożdżowa z rodzynkami delikatna, puszysta w smaku, a do tego polana lukrem, pychota. Ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Świetnie się sprawdzi na wielkanocnym stole.
Co potrzeba:
Ciasto
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki soli
- 125 g rodzynek
Jak wykonać:
Mleko wlać do garnuszka i delikatnie podgrzać, zdjąć z palnika. Następnie do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Odstawić na 15 min aby drożdże się ruszyły. Do misy miksera dodać mąkę, masło, jajko, żółtko, sól i rodzynki, odstawić. W międzyczasie przygotować foremkę na babkę ( u mnie silikonowa). Do misy dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty. Ciasto pozostawić w naczyniu na 40 minut. Piekarnika nagrzać do 150 stopni. Ciasto przełożyć do foremki. Piec 30 minut w temp. 150 stopni, a potem kolejne 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 15 minut aby nie opadło. Ostudzoną babkę można polać lukrem bądź polewą czekoladową.
Źródło przepisu: