Chlebek ziołowy

Drożdżowy ziołowy chlebek jest idealny na grilla. Prosty i szybki w przygotowaniu. Dzięki połączeniu ziół z masłem i czosnkiem smakuje obłędnie.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g ciepłej, przegotowanej wody
  • 40 g oleju
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 40 g świeżych drożdży

Nadzienie:

  • 80 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 40-50 g cebuli
  • garść suszonej bazylii
  • garść koperku / natki pietruszki
  • pół łyżeczki soli

 

Jak wykonać:

Podane składniki na ciasto wsypujemy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Kolejno przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. W między czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zblendować na jednolitą masę. Po 30 minutach ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Nadzienie wyłożyć na ciasto i zwinąć w roladę. Powstałą roladę pociąć na mniejsze paski – około 3-5 cm każdy. Przełożyć do tortownicy, jeden obok drugiego. Pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 30-35 minut.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera