Porzeczkowiec
Chlebek ziołowy
- Na słono
- -
Drożdżowy ziołowy chlebek jest idealny na grilla. Prosty i szybki w przygotowaniu. Dzięki połączeniu ziół z masłem i czosnkiem smakuje obłędnie.
Co potrzeba:
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 300 g ciepłej, przegotowanej wody
- 40 g oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 40 g świeżych drożdży
Nadzienie:
- 80 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 40-50 g cebuli
- garść suszonej bazylii
- garść koperku / natki pietruszki
- pół łyżeczki soli
Jak wykonać:
Podane składniki na ciasto wsypujemy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Kolejno przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. W między czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zblendować na jednolitą masę. Po 30 minutach ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Nadzienie wyłożyć na ciasto i zwinąć w roladę. Powstałą roladę pociąć na mniejsze paski – około 3-5 cm każdy. Przełożyć do tortownicy, jeden obok drugiego. Pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 30-35 minut.
Źródło przepisu: