
Ciasto Krówka
Co potrzeba:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 150 g margaryny „Kasia”
- 2/3 szkl. cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa budyniowa
- 2 opakowania budyniu waniliowego (op. na 0,5 l mleka)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 7 łyżek cukru
- 800 ml mleka
- 200 g margaryny „Kasia”
Dodatkowo
- puszka (510 g) masy krówkowej
- ok. 50 g migdałów w płatkach
Jak wykonać:
Rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Na początek wsypujemy mąkę do miski, dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę, cukier, sodę oczyszczoną, jajka, miód i zagniatamy wszystko na jednolite ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie równe części. Blachę do pieczenia, a najlepiej dwie blachy o wymiarach 24×36 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Do każdej blachy przełożyć ciasto i wylepić nim spód blachy, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Każde z ciast piec w temp. 180 stopni po około 10 minut. Upieczone wyciągnąć i ostudzić. Kolejnym krokiem będzie zrobienie masy budyniowej. Do garnka wlewamy 2/3 mleka, a resztę do pojemnika. Do mleka w pojemniku wsypać proszek budyniowy, mąkę, cukier i wszystko wymieszać. Następnie wlać to do gotującego się mleka i mieszać aż do powstania masy budyniowej. Budyń ostudzić. Po ostudzeniu do miski wrzucić margarynę i utrzeć mikserem. Potem kolejno dodawać ostudzony budyń, dokładnie zmiksować aż do uzyskania gładkiej masy. Blachę, w której piekło się ciasto, wyłożyć papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyjąć gotowe ciasto), na spodzie ułożyć jeden blat ciasta, na cieście rozprowadzić równą warstwę masy budyniowej, przykryć drugim blatem ciasta, na którym rozprowadzić masę krówkową (żeby łatwiej było rozprowadzić masę kajmakową można zamkniętą puszkę włożyć na chwilę do gorącej wody). Ostatnim krokiem będzie posypanie ciasta płatkami migdałowymi. Blachę z ciastem owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki i najlepiej zapomnieć o nim przynajmniej na 36 godzin.