Drożdżowe rogaliki świętomarcińskie

Tradycyjne rogale Świętomarcińskie są robione z ciasta półfrancuskiego, a moja wersja to ciasto drożdżowe, moim zdaniem również znakomite. Rogaliki drożdżowe pyszne. puszyste, mięciutkie z makowym nadzieniem.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka

Nadzienie:

  • masa makowa Bakalland z białego maku 400g
  • 160 g pokruszonych biszkoptów
  • 100 g prawdziwego miodu
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 2 jajka
  • 40 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 120 g cukru

Lukier:

  • cukier puder
  • mleko

Dekoracja:

  • migdały w płatkach

 

Jak wykonać:

Drożdże rozkruszyć do wysokiego pojemnika, wlać ciepłe mleko – 50 ml. Kolejno dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 min.

Pozostałe mleko podgrzać i włożyć masło tak aby się roztopiło (masa powinna być lekko ciepła). Do misy robota wsypać mąkę. dodać sól, cukier, jajka, wymieszać. Następnie wlać rozczyn oraz roztopione masło w ciepłym mleku. Robot włączyć na najniższym obrocie i wyrabiać około 8-10 min. Wyrobione ciasto lekko posypać z góry mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 40 min. do wyrośnięcia.

Podane składniki na nadzienie wsypać do jednej miski i dokładnie wymieszać. Blachy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.  Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je na stolnice, delikatnie wyrobić i podzielić na 6 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na okrągły placek około 20 cm i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć nadzienie u podstawy trójkąta (można lekko rozsmarować) i zawinąć w rogalik. Odstawić na 10 min. do podrośnięcia. Rogaliki wyłożyć na blachę i posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-12 min. Po upieczeniu rogaliki polać lukrem i posypać migdałami.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera