Babka cytrynowa wilgotna
Goście w drodze, a Ty nieprzygotowana/y? To idealny przepis dla Ciebie! Mega wilgotne i puszyste muffiny z borówkami. Proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie.
Co potrzeba:
- 2/3 szkl. cukru
- 1 jajko
- 1/2 szkl. oleju
- 1/3 szkl. mleka
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 szkl. borówek
- opcjonalnie 4 krople aromatu o smaku orzechów laskowych
Jak wykonać:
Umyć borówki. Składniki suche wymieszać w misce. Natomiast składniki mokre, oprócz jogurtu wymieszać w drugiej misce. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać. Następnie do masy dodać jogurt i ponownie wymieszać. A na koniec dodać borówki, zostawiając parę do włożenia na wierzch ciasta. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto wlać do 2/3 wysokości, a na wierzch delikatnie wcisnąć pozostawione borówki. Piec w temp. 160 stopni przez około 20-25 min. Wystudzone babeczki można posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu: