Bardzo czekoladowe, miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami czekolady. Puszyste oraz delikatne, z dodatkiem maślanki. Muffiny proste w przygotowaniu. Można je przechowywać w pojemniku do 3 dni. Muffiny są przepyszne, rozpływają się w ustach. Warto wypróbować ten przepis.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Następnie masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier i szczyptę soli, wlać maślankę i zmiksować. Kolejno dodać masło i ponownie zmiksować. Do mokrych składników dodać suche – mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę – 100 g czekolady gorzkiej oraz 100 g czekolady z wiórkami kokosowymi, wymieszać. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości papilotki. Czekoladę mleczną pokroić i posypać nią muffinki. Piec przez około 35 minut, do suchego patyczka.