Muffiny Kinder Bueno

Muffiny dla dzieci, jak i dla dorosłych. Lekkie, orzechowo-czekoladowe muffiny Kinder Bueno. Krem maślany z batonikami Kinder nadaje niesamowitego smaku.

Co potrzeba:

Ciasto:

  • 175 g masła
  • 175 g cukru
  • 3 jajka
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 35 g kakao
  • 25 kropli aromatu czekoladowego z orzechami laskowymi
  • 2-3 łyżki mleka

Krem:

  • 150 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 100 g posiekanych batonów Kinder Bueno

Dekoracja:

  • batony Kinder Bueno
  • złoty brokat spożywczy

Jak wykonać:

Piekarnik nastawić na 170 stopni góra/dół. Masło i cukier ubić na jasną masę. Kolejno dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz aromat – zmiksować. Na koniec dodać mleko, delikatnie wymieszać. Foremkę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości. Piec przez 15-20 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Następnie rozpoczynamy robić krem. Batoniki pokruszyć i wrzucić do garnuszka, rozpuścić na małym ogniu, odstawić do ostudzenia. Do miski miksera wrzucić masło i ucierać aż będzie gładkie. Kolejno dodać stopniowo cukier puder, ubijać aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać rozpuszczone batoniki, wymieszać.

Uzyskanym kremem udekorować muffiny. Na wierzch kremu położyć kawałek batonika i posypać brokatem.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera