Piernik staropolski

Ostatni dzwonek na zrobienie masy na piernik staropolski! U mnie będzie dojrzewać 5,5 tygodnia. Ciasto warte zrobienia, niezwykle korzenny smak – powinno choć raz w roku zagościć na waszych stołach.

Co potrzeba:

 

Składniki na piernik staropolski:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g miodu naturalnego
  • 400 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • pół szklanki mleka
  • 50 g przyprawy do pierników
  • pół płaskiej łyżeczki soli

 

Składniki na czekoladową polewę:

  • 120 g masła
  • 260 g czekolady gorzkiej

 

Pozostałe składniki:

  • 750 g powideł śliwkowych do przełożenia
  • posypka do dekoracji

Jak wykonać:

W garnku umieścić 400 gramów cukru. Kolejno dodać 500 gramów  miodu oraz 250 gramów  masła. Cukier całkowicie rozpuścić w modzie i maśle. Słodka masa ma być bardzo gorąca, ale nie wolno doprowadzać jej do wrzenia. Garnek z masą odstawić na bok do przestudzenia. W dużej misce przesiać mąkę z trzema łyżeczkami sody oczyszczonej. Kolejno dodać pół łyżeczki soli, 50 g przyprawy do piernika. Wszystko wymieszać. Następnie wlać pół szklanki mleka, wbić jajka i przelać przestudzoną masę z miodu, cukru i masła. Wymieszać aż powstanie idealna, gładka masa. Gotową masę przykryć folią spożywczą i wynieść w chłodne miejsce. Ja wstawiłam do lodówki ( u mnie czas leżakowania to 5,5 tyg., a teraz to już ostatni dzwonek).

Po czasie leżakowania ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na trzy części. Pierwszą część wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy mniej więcej na wymiar naszej blaszki. U mnie była 36 x 23,5 cm, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 18 minut. Z drugą i trzecią częścią robimy to samo. Po upieczeniu piernik przekładamy gorącymi powidłami a na koniec oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera