Puszyste ciasto z owocami

Ciasto z owocami puszyste, delikatne w smaku oraz utrzymujące długo świeżość. Ciasto jest lekkie, pieczone z mlekiem i olejem. Owoce puszczają delikatne sok, który wsiąka w ciasto, dzięki czemu jest jeszcze bardziej wilgotne. Proste i szybkie w przygotowaniu.

Co potrzeba:

  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 250 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g owoców ( u mnie mix mrożonych – jeżyny, maliny, borówki)

Jak wykonać:

Jajka ubić z cukrami, do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Kolejno dodać olej i mleko, dalej ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć mrożone owoce (można je wcześniej delikatnie obtoczyć w mące ziemniaczanej). Piec w temp. 170 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera