Sernik z żurawiną
Co potrzeba:
Spód:
- 140 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 30 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 żółtko
Masa serowa
- 150 g suszonej żurawiny
- 750 g twarogu ( u mnie „Mój ulubiony”)
- 250 g sera mascarpone
- 120 g śmietany 30%
- 5 jajek
- 1 białko
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- woda, do pieczenia w kąpieli wodnej
Polewa z białej czekolady
- 60 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 20 g śmietany 30%
Jak wykonać:
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Składniki na spód połączyć ze sobą. Powstałą kruszonkę przesypać do tortownicy, równomiernie rozprowadzić i mocno docisnąć dłońmi. Piec 20 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.
Do miski włożyć twaróg i mascarpone, dodać śmietanę, jajka, białko, cukry i skrobię, zmiksować. Masę serową przelać na upieczony spód, na wierzchu równomiernie rozłożyć odważoną wcześniej żurawinę.
Piec w temp. 160 stopni przez 70 minut. Na najniższym poziomie piekarnika włożyć blachę i wlać około litra wody. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku co całkowitego ostudzenia.
Śmietankę pogrzać, wsypać czekoladę, wymieszać aż do momentu roztopienia czekolady. Sernik polać polewą tworząc nieregularne wzory.