Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną przepyszny, kremowy rozpływający się w ustach. Świetne połączenie żurawiny z serem, a do tego polewa z białej czekolady. Według mnie najlepiej smakuje schłodzony całą noc w lodówce, więc warto go upiec dzień wcześniej.

Co potrzeba:

Spód:

  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko

Masa serowa

  • 150 g suszonej żurawiny
  • 750 g twarogu ( u mnie „Mój ulubiony”)
  • 250 g sera mascarpone
  • 120 g śmietany 30%
  • 5 jajek
  • 1 białko
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • woda, do pieczenia w kąpieli wodnej

Polewa z białej czekolady

  • 60 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 20 g śmietany 30%

Jak wykonać:

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Składniki na spód połączyć ze sobą. Powstałą kruszonkę przesypać do tortownicy, równomiernie rozprowadzić i mocno docisnąć dłońmi. Piec 20 minut. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.

Do miski włożyć twaróg i mascarpone, dodać śmietanę, jajka, białko, cukry i skrobię, zmiksować. Masę serową przelać na upieczony spód, na wierzchu równomiernie rozłożyć odważoną wcześniej żurawinę.

Piec w temp. 160 stopni przez 70 minut. Na najniższym poziomie piekarnika włożyć blachę i wlać około litra wody. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku co całkowitego ostudzenia.

Śmietankę pogrzać, wsypać czekoladę, wymieszać aż do momentu roztopienia czekolady. Sernik polać polewą tworząc nieregularne wzory.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera