Ciasto szpinakowe z truskawkami

Można by pomyśleć – ciasto, ze szpinakiem? Nie, to nie może być dobre. A tutaj prosze, połączenie ciasta, kremu i truskawek z galaretką idealnie pasuje. To ciasto jest przepyszne. Szpinaku w ogóle nie czuć w cieście, ale znakomicie pasuje do truskawek. 

Co potrzeba:

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki krupczatki
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g świeżego szpinaku
  • opcjonalnie trochę barwnika zielonego
 
Warstwa truskawkowa:
  • 400 g truskawek
  • 2 galaretka truskawkowa
  • 600 ml gorącej wody
 
Krem śmietankowy:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 250 g serka mascarpone

Jak wykonać:

Mąkę pszenna wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Świeży szpinak rozdrabniamy w malakserze z niewielką ilością oleju. Kolejno jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Do uzyskanej masy wlewać niewielkim strumieniem olej, cały czas miksując na małych obrotach. Kolejno dodać w kilku porcjach suche składniki i zmiksować do połączenia się składników. Na koniec połączyć ze szpinakiem. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, piec przez około 35-40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć, ostudzić i ściąć wierzch ciasta, które będzie potrzebne na kruszonkę na wierzch ciasta.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. . Kolejno śmietankę zmiksować na sztywną masę, następnie dodać przesiany cukier puder, śmietan-fixy i serek. Połowę kremu wyłożyć na dolną część ciasta. Następnie pokroić na kawałki truskawki wyłożyć na krem i zalać tężejąca galaretką. Włożyć na 15 min. do lodówki. Po tym czasie drugą część kremu wyłożyć na wierzch i oprószyć pokruszonym wcześniej ciastem. Włożyć do lodówki na minimum kilka godzin lub na całą noc.

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera