Ciasto zebra

Zostało Ci białka? To idealny przepis. Szybki i łatwy w przygotowaniu, a zarazem przepyszny. Ciasto zebra jest wilgotne i efektownie się prezentuję.

Co potrzeba:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki + 1,5 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 50 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 4 łyżki oleju

Jak wykonać:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać powoli cukier, dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Kolejno dodać 150 g mąki pszennej oraz proszku do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką. Zimne masło i olej wlać do masy, wymieszać delikatnie. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać kakao, a do drugiej mąkę i wymieszać dokładnie. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na środek blaszki wlewać na przemian po jednej łyżce jasne i ciemnego ciasta, aż do skończenia obu mas. Piec w temp. 180 stopni przez około 40 minut. Ostudzone ciasto można polać polewą czekoladową.

 

Źródło przepisu:
Kasia Buciorowska
Żona, Cukieroholiczka, Blogerka

Zapisz się do Newslettera